DEN FÖRSTA FROSTEN

I natt kom den första frosten till Småland och igår flög flygfåglarna som svarta streck över den grå oktoberhimlen. En vår och sommar har gått sedan mitt förra blogginlägg.

Många gånger har jag tänkt att nu ska jag skriva ett inlägg – men om vad? Luften har liksom gått ur mig några gånger denna period, säkert känner många igen sig i detta mycket snurrar i hjärnan och hjärtat. Då i våras trodde jag nog att Covid-19 skulle ha lugnat sig nu på höstkanten men våra liv kommer nog aldrig riktigt bli detsamma på ett tag känns det som idag. Jag har dock hittat bra saker i detta med, en annan närvaro i mitt skapande då inga mässor och få utställningar har blivit av. Jag hittar kraft från naturen och den ovanligt soliga och vackra höst som nu har omslutit oss med vackra soluppgångar blommor och ljus.

 

FÅR JAG VARA DINA HÄNDER

Senaste tiden har jag haft stort fokus på mitt skapande i glas vilket har varit väldigt härligt. Många frågar om det är jag som blåser glasen själv. Det kan vara svårt att förstå de olika yrkena men att vara glasblåsare är ett helt eget yrke och kräver många års utbildning och arbete i glashytta. Förutom operasångerska och konstnär så har jag inte hunnit utbilda mig även till detta spännande yrke, även om det är en dröm 😉 Det har i alla tider funnits samarbeten just mellan konstnärer som formger glas och glasblåsare.

Micke Johansson som jag har arbetet med i många år utrycker sig så bra om det:
”För en stund får jag vara dina händer, Du målar, tecknar berättar vad du vill skapa och utrycka och jag försöker komma så nära som möjligt din inre bild av glasverket.”

En dialog mellan två skapande själar. MAGI!

 

DEN KREATIVA PROCESSEN I GLASHYTTAN

Värmen från elden. Koncentrationen den glödande glasmassan som sakta växer fram i form och färg.

I hyttan på Orranäs Glasbruk är vi alltid 2 -3 personer. Först börjar vi att diskutera mina skisser, vilka färger ska användas vilka nyanser? Sedan lägger vi in de färgerna i värmen så de är redo att arbetas med. Ofta är det även puderfärg som tillkommer då går vi och väljer ut dessa.

Vi diskuterar och jag försöker vara så tydlig som möjligt med vad jag ser i huvudet. Om det är en kvinnogestalt. Exakt hur ska huvudet luta? Hur ska armarna vila? Var börjar midjan och hur många lager av glas ska det finnas i klänningen? Hur hög och bred ska skulpturen vara ? Vi mäter med måttband och skriver ner.

Det är väldigt nyttigt för mig att öva mig på att vara att vara tydlig i vad jag ser framför mig. Lite svävande förklaring fungerar inte här! Då blir också verket därefter. Eftersom glasmassan blir kall fort är det sekunder man har på sig att forma en arm i rätt vinkel eller en böljande klänning. Jag upplever glasblåsningen lite som en orkester. Varje person måste vara på rätt plats för att allt ska flyta på. I en orkester kan inte plötsligt dirigenten börja spela fiol.

På samma vis är rollerna i hyttan också viktiga att hålla. Då det är ett tungt och ibland farligt yrke med den glödheta glasmassan och varma ugnarna så finns det inte utrymme för så mycket prat, det får man ta efteråt. De första glas som skapades i världen blåstes faktiskt redan 5000 år f.kr så det är ett riktigt gammalt yrke och som ni förstår ett stort kunnande och hantverk. Så nu när du håller en av mina skulpturer eller vaser i din hand på en utställning så vet du vilket arbete och hantverk som ligger bakom!

 

MÅLANDET OCH LÄNGTAN EFTER NÄRHET

I målandet denna vår och sommar har jag skapat en serie drömska konstverk. Eskapistiska och med en doft av sommar. Några vita segel som syns i fjärran och flera målningar med människor som håller om varandra eller håller avstånd, något som denna tid ju präglas av. Den speciella känslan av närvaro från just dem vi älskar och längtar efter. Jag har också tagit in mycket gröna och turkosa färger från naturen och havet, den gula underbara färgen har också fått breda ut sig och ta plats. Även svartvita målningar har vuxit fram, älskar kontraster och utan mörker kan vi inte uppleva ljuset både svärtan och ljuset har sin roll i våra liv. Så glöm nu inte att njuta av hösten och av de människor du har runt dig.

Färgerna, känslan av att tända vackra ljus på kvällen när det mörknar, en varm filt runt benen i soffan. Ditt liv!

Vill du se mina nya målningar glas och grafik som jag skrivit om här?

Håll då utkik på www.melefors.com – runt den 27 oktober kommer min sida där uppdateras med en rad nya konstverk .

 

De varmaste kramarna från mig 🙂