Om mig

Stilla morgon i soldis. svepande klänningar, spetsar och tyll. En blick som dröjer sig kvar i hjärtat. Den varma innerliga kramen från något av mina barn. En sen sommarkväll med de bästa vännerna. Det är sådant som inspirerar mig i mitt måleri och i mitt skapande.

Jag är utbildad inom klassisk sång och i många år var det operakonsten som jag ville ägna mitt liv åt. Men inne i mig växte ständigt en längtan efter att fritt få utlopp för min kreativitet i färg och form. Jag har målat sedan barnsben och också sjungit sedan dess, uppväxt i en konstnärsfamilj strax utanför Stockholm i skärgårdsstaden Vaxholm. Jag har utbildat mig i 4 år inom måleri och skulptur i Stockholm och 8 år på olika musikutbildningar även på Högskolenivå.

Men det var först vid flytten ner till skogarna i Småland 2013 som min konstresa tog fart på allvar. Jag har sedan dess ställt ut över hela Sverige och mina målningar har även visats i Frankrike, Belgien Japan och Kina.

Många av mina verk bär på en berättelse som ofta kretsar kring en eller flera kvinnogestalter. Jag inspireras mycket av dansens och operans värld i mitt måleri som är sinnligt och intuitivt i varma expressiva färger.

Jag arbetar i vattenbaserad olja på linneduk och i perioder även i glas då i samarbete med Glasblåsaren Micke Johansson i hans hytta i Örsjö. I perioder ger jag även konserter ofta i samband med mina utställningar. Senaste konserten var med Östgöta bandet delar ur Östgöta blåsarsymfoniker på Gamla Teatern i Linköping.

Hösten 2020 erhöll jag Smålands akademis kulturpris vilket var en stor ära. Priset delades ut våren 2021 på Högtidssammankomsten för Akademin i Växjö.

Så varmt välkommen till min hemsida och min värld där svepande klänningar, fantasi, sinnlighet, mystik och en stor portion passion får ta stor plats i min alldeles egna frihetsfär!

Sång

Jag har sjungit sedan barnsben och tidigt föddes drömmen om ett liv på scenen. Parallellt med mina konststudier har jag utbildat mig i många år i klassisk sång och arbetat som Operasångerska.

2014 tog konsten överhanden och det är konsten som idag är min huvudsakliga sysselsättning. Dock gör jag en eller två stora konserter varje år, ofta i samband med mina utställningar, och mitt måleri är präglat av musik och scenkonst.

I maj 2019 framträdde jag tillsammans med delar ur östgöta blåsarsymfonikerna på gamla frilufsteatern i Linköping, i regi av östgötasymfonikernas vänförening och östgötamusiken. Ofta framträder jag i Växjö med omnejd tillsammans med Pär Renevall. Jag har de senaste åren även framträtt som solist på både Linköpings och Växjös konserthus.

Skogsdrottning – Emilia Linderholm

Orranäs glasbruk

I mitt skapande finns mycket inspiration från min barndomens sagor, förutom operans värld. Jag älskade som liten att sitta och läsa och höra om prinsessor och drottningar. Både de onda skrämmande och goda.

När jag fick frågan hösten 2019 om jag ville samarbeta med glasskulptören Amy Krüger på Orranäs glasbruk i Orrefors blev jag väldigt lycklig.

En kvinnlig glasskulptör som ville pröva att skapa mina kvinnliga gestalter i glas, vilken lycka! Efter en lång process i hyttan så skapar vi nu både hela skulpturer, men också endast själva klänningen i glas. För mig står skulpturerna för kvinnlig styrka och kraft. Både det skira, romantiska och det kraftfulla.

Vilket självförtroende och lyckokänsla en riktigt vacker klänning kan framkalla! Varje skulptur blir unik i färg och form även om grunden är densamma då allt munblåses och skulpteras fram i stundens hetta och värme från elden.

Mina glasskulpturer går att köpa på Melefors.com

Glas

Värmen från elden och det glödande glaset som sakta växer fram från kraften av glasblåsarens lungor. Kylan från den öppna dörren som leder rakt ut i skogen…

Att vara med om att blåsa glas är magiskt och jag är så lycklig att få vara formgivare till mina urnor och vaser i massivt handblåst glas. Men min resa med glaset startade redan 2009 då jag blev formgivare på Klafreström Kristall. Där var jag verksam fram till 2013.

2014 inledde jag ett samarbete med mästerblåsaren Micke Johanssons konstglas i Örsjö. Med honom skapar jag små unika kollektioner med glasvaser och urnor i starka varma färger som passar fint ihop med mina konstverk.

2018 fick jag äran att formge utmärkelsen till priset Web Service Award. Ett återkommande pris i glas  som varje år delas ut till Sveriges bästa webbplatser på Nalen i Stockholm. Se mer på webserviceaward.com

Sedan 2015 trycks mina verk på massivt glas i små limiterade upplagor. De kallas för ”Backlight Artwork”. 2017 specialbeställdes verket ”Solkysst” av mig av Växjö kommun. Verket kan man nu välja som gåva då man varit anställd vid kommunen i 25 år.

Mitt verk ”Bröllopet” är också inköpt av Växjö kommun och finns placerat i deras vigselrum. Företaget som skapar dessa heter www.glasvision.se

carmen glasskulptur Emilia Linderholm
Emilia Linderholm glaskonstnär