Snön har idag vräkt ner över den lilla byn jag bor i strax utanför Växjö i Småland. Just nu längtar jag efter sol och krokusar men vädret och hela världen är ur led denna vår. Det känns ibland som om jorden och naturen har gjort uppror mot oss människor. En molande oro över vår natur och framtid ligger ständigt som en grå dimma tror jag för många av oss.

Svårfångad men underbar inspiration

Långsamt pulsar jag ner till min ateljé och den tystnad som uppstår när tunga snöflingor faller omsluter mig. Där nere blommar citronträden och doften slår emot mig som en varm famn. Från den spröda kvisten har två underbara vita blommor slagit ut. Oron lättar för en stund. Hur ska jag hitta inspirationen? Huvudet är fullt av nyheter och facebook inlägg från hela världen.

Väl nere ligger alla underbara färgerna där och ropar på mig när jag skakat av mig snön från skorna. De är som goda vänner och vill locka mig in i sin fantasivärld. Längtar in dit, till fantasin. Detta är första dagen i på plats efter två veckors uppehåll. Många frågar om jag bara målar då jag får inspiration men jag säger som Birgit Nilsson – ”Skulle jag sjunga bara då jag är inspirerad skulle jag bara sjunga på julafton! ”. Och så är det även för mig. Inspiration kan man inte sitta och vänta på, den måste man erövra! Nästan hoppa på bakifrån och ta nacksving!  Ha ha där fick jag dig allt!

Ibland kommer inte alls färgerna och formen. Allt blir till en grå röra och jag drar mig för att börja måla. Då måste jag börja arbeta upp pennan och penseln och så även idag precis som när man haft uppehåll med träning. Jag får börja göra små armhävningar men med penseln! Någonstans djupt där inne ligger det och gror, det där efterlängtade flödet. Tecknar först i kol, färgar duken svart, suddar bort. Nya former böljar fram, men det blir fult och fel. Men får inte ge mig. Grundar duken med isande blå akryl i stora penseldrag, färgen och vattnet rinner ner på golvet och bildar egna små sjöar. Rött! Jag vill ha min älskade kadmium färg nu! Fram åker tuben! Så är plötsligt lusten där. Färgerna dansar över duken och den där magiska känslan av att tiden står stilla infinner sig plötsligt. Flow. Inspiration. kraft!

Från Galleri Melefors monter på Konst Och Antikmässan , Stockholm.

Champagne och lycka

Jag som sedan 6 år är bosatt på landet och tillbringar mycket tid i min ateljé blir lätt medryckt och berusad av Stockholm när jag väl kommer dit. Även denna gång. Antikmässan i Stockholm gick av stapeln för två veckor sedan i fina Galleri Melefors monter med ett gäng underbara kollegor. På plats med väskan full av vackra klänningar och röda läppstift landade jag i vår vackra huvudstad. Champagne! Skratt! Värme!  Bubbliga känslor åt alla håll.

Bekräftelsen som äntligen kommer från kunder och besökare efter lång tid av skapande i ateljén. Anspänningen hur målningarna ska tas emot. ”Det går väl bra du är ju van!”, säger många. Men jag blir aldrig van. Ligger alltid nätterna innan konstmässor och utställningar och tänker ”Detta kommer aldrig gå, jag kommer få ta ner alla tavlor och glaset. Så dåligt är det. Alla kommer stå och skratta, så dålig är jag” Min sambo och mina barn tycker jag är otrevlig dessa dagar och sur. Går runt och mular i raggsockor och springer ner och upp till ateljén sent på kvällarna och tidigt på mornarna. Ändrar, tar bort, lägger till.

Så kommer det förlösande ögonblicket då det är vernissage, fina kollegor och kunder som bjuder på värme och skratt. Det gick jättebra även denna gång och jag är väldigt ödmjuk och tacksam inför det. Så har det inte alltid varit och jag vet mycket väl att framgång inte är något att ta för givet. Men härligt är det och jag njuter fullt ut av all kärlek och värme som kommer från besökare och kunder! Så fint efter lång tids arbete. Glasskulpturerna som Amy Kreuger och jag skapat i Orranäs bruk i Orrefors park visades för första gången, detta var jag mest pirrig inför. Extra roligt då det blev så fint gensvar och nästan allt såldes.

Sista dagen på mässan kom min familj upp till Stockholm och vi åkte till lilla Skärkdalen i Härjedalen/Jämtland för sportlov. En jättehärlig vecka med återhämtning. Men det är inte lätt att ställa om mellan alla kast. Plötsligt från en dag till den andra ska paljettklänningen bytas ut till mjukisbyxor och ingen frågar längre om ens konst och beundrar ens verk utan undrar snarare vart vantarna har tagit vägen. Livet är föränderligt och tur är väl det. Annars skulle jag nog bli högfärdig ;)!

 

Växjö Konstrunda 21-22 mars

Nu ska jag måla inför Växjö Konstrunda som går av stapeln 21-22 mars. För första gången kommer jag ha öppen ateljé 11-16 båda dagarna så varmt välkommen att se var jag skapar min konst! De flesta konstnärer är bosatta i Växjö och ställer ut där, men vi är ett litet gäng som finns utanför stadsgränsen så passa på att åk ut och upplev den småländska landsbygden. Keramik och konst av min mamma Lena Linderholm och skivor av pappa Gösta Linderholm och hans nya bok kommer också finnas på plats.  Självklart massor av färgstark konst och grafik av mig med.

Nog om detta och den svårfångade men underbara inspirationen och kasten i livet mellan olika verkligheter. Tror till sist vi alla får hitta de stunderna där vi hittar flödet och glädjen i livet trots all oro i världen. Vardagskonsten och lyckan i att se det nära lilla runtom oss . Vi får hjälpas åt att sprida glädje och inspiration! Nu får jag återgå till staffliet. Det får bli flow och penslar om det ska bli någon konst att visa i mars. Ha en riktigt fin färgstark dag!  (Det fina fotot av mig är taget av Patrik Ekenblom på Konst och Antikmässan.)