Idag i min ateljé doftar det ljuvligt av några övervintrade pelargoner som fått för sig att få ny kraft av den bleka februarisolen. Dessa första veckor på 2022 har jag lyssnat på Björn Natthiko Lindblands fantastiska bok ”Jag kan ha fel” då jag skapat i ateljén. Hans lugna innerliga röst har fångat mig helt och många av titlarna på vårens målningar är inspirerade av honom. Att livet ska kännas mer som en öppen hand och mindre som en knuten näve bär jag med mig in i 2022.

NYA SKULPTURER I GLAS

Strax innan jul skapade jag nya vaser i Micke Johanssons glashytta, inspirerade av årets WSA pris som delades ut här i januari till Sveriges bästa webbplatser. Jag har länge längtat efter att arbeta fram stora maffiga vaser med mycket textur och inte lika färgsprakande som innan.

Längst ner på mina klänningar finns ett oregelbundet mönster som bildar själva klänningen. Det oregelbundna mönstret har fått ta plats på en vas och slingrar sig upp mot den rakare strama formen som bildar vasen. Kaos som möter kontroll. Vasens namn är ”Hope” något jag tror vi alla längtar efter! Det oregelbundna mönstret gör att vasen passar väldigt fint ihop med klänningarna där mönstret återfinns längst ner runt kjolen.

För mig som skapande själ är det viktigt att släppa fram de olika uttryck jag har inom mig och våga bejaka dem. Det stramare mörka skapandet i kontrast mot det lekfulla färgstarka feminina som är min röda tråd.

POSITIVA VINDAR

Tiden sedan nyårsafton har känts oändligt lång. För någon månad sen skulle fortfarande Konst- och Antikmässan gå av stapeln i mars och jag tänkte nog att våren skulle bli lite som vanligt igen. Men plötsligt började omikron skena och evenemang efter evenemang ställdes in. Mässan blev framskjuten till maj och väl hemma i Småland började en efter en av våra vänner insjukna. Några lätt, andra värre. Skolan stängde igen och samhället höll återigen andan.

Så plötsligt en kväll var det lille Albin 10 år som började hosta och var varm som ugn. Sömnlösa nätter med hans lilla kropp i famnen. Ute var det storm, ösregn och sedan snö. Dag och natt flyter ihop till ett enda långt mörker. Sedan blev en efter en smittade i familjen, men med mildare symptom. Sist ut var jag. En märklig känsla att efter två år insjukna i den sjukdom som tagit ett sådant grepp om vår värld.

Overkligt och olustigt.

Så plötsligt från en dag till annan skulle samhället öppna upp! Tvära kast! Nu ska allt bli som vanligt igen, eller? Men visst ska man hoppas på det, drömma och njuta av att det går åt rätt håll äntligen! Vi måste försöka tänka positivt, det är vår skyldighet som Tage Danielsson sa en gång i tiden.

Jag har nu piggnat till och kan konstatera att för mig har det positiva med denna period varit att jag tagit ner varvet rejält och bara fokuserat på familjen och mitt skapande i ateljén.

Det har växt fram många nya målningar med kvinnogestalter som breder ut sig i sin kraft i olika färgsättningar och nyanser. En längtan efter att gestalta både lugn och den pirriga känslan av vår och framtidstro som vi trots allt alltid måste bära i våra hjärtan. Hoppet om att allt ska bli bra, sökandet efter den där öppna avslappnade handen.

VÅRENS UTSTÄLLNINGAR

I vår kommer jag finnas med min konst och min bok ”Färg och frihet” på lite olika ställen.

  • Glas Galleri Vackra ting i Borgholm finner ni alltid min konst och där kommer det fyllas på nu när det våras!
  • Galleri Melefors i Linköping finner ni nya färgstarka målningar och glaskonst av mig så håll utkik på deras hemsida www.melefors.com där min katalog kommer att uppdateras med det senaste från ateljén i Småland under hela våren. Den 4–5 mars kommer jag och några fler konstnärer finnas på plats i Galleriet i Linköping, hoppas vi ses!
  • Lördagen 9 april kommer jag delta på vårsalong på härliga Ekströms konst i Västerås.
  • Den 6–22 maj kommer jag ställa ut på Galleri Persona för första gången i underbara Kalmar. Det ska bli riktigt roligt att få visa min konst där.
  • Konst- och Antikmässan i Stockholm går av stapeln 19–22 maj vilket jag också ser fram emot.
  • I sommar kommer jag även ställa ut på Steninge slottslada strax utanför Sigtuna tillsammans med min mamma Lena Linderholm. Vi ska fylla ladan med färg, fantasi och glädje!

Så varmt välkomna till en härlig vår och sommar. Önskar er en fin och innerlig start på 2022 med Björn Natthikos ord:

”Dont forget to leave some space for miracles”