Nu närmar sig advent igen med allt vad det innebär. Vår gård från 1900-talets början i lilla Tolg är så vacker i vinterskrud. Tidigt om morgnarna brukar vi tända kaminen som vi har i vårt kök för att få lite vardagslyx till frukost. Kakelugnarna går varma och vi tänder ljus i alla rum.

KÄNN IN JULFRIDEN

November är ofta en tung månad med regn och gråväder. Detta år bär jag också med mig starka minnen från ett år tillbaka då min pappa oväntat gick bort. Minnena finns där som ett mörkt stråk mitt i allt det gnistrande vackra.

Jag har ofta svårt att helt gå in i stora högtider, kraven på att allt ska vara på ett visst sätt kan äta upp mig och jag måste aktivt påminna mig om vad denna tid på året handlar om. Kärlek, lugn och förväntan som inte ska blandas ihop med krav och stress. Självklart ligger det mesta inom mig av krav och jag försöker öva mig på att lyssna till de kloka människor som säger att våra känslor styrs av våra tankar. Lyckas vi vända tankarna så hänger känslorna med!

Detta är faktiskt en tid då vi ska passa på att njuta av lugnet. Kanske börja planera för vårens trädgårdsbestyr. Besöka nära och kära så ofta det går och fylla på med färg och inspiration.

MÅLERI OCH GLASBLÅSNING I VINTERTID

Just nu i ateljén har vi målat om stora skåp som vi ska ha i vårt hus, så nästa vecka är äntligen min arbetsplats åter min! Det ska bli härligt att kasta sig över penslarna igen. Just nu är jag inne i en period av mycket gröna nyanser. Mossa skog och dimgråa skyar inspirerar mig. Det speciella ljuset över ängarna, då den spröda novembersolen bryter igenom en grå kylig himmel.

Nu är också tiden då jag ska skapa årets Web Service Award-skulptur som ska delas ut i januari till Sveriges bästa webbplatser. Det är alltid lika inspirerande att komma till Micke Johansson i lilla Örsjö och skapa i hans magiska hytta!

FÖRVÄNTAN OCH FÖRUNDRAN

Att försöka hitta den där känslan av förväntan och magi som jag hade som liten tycker jag är härlig. Självklart går den inte att skapa hela tiden, det vore konstigt. Men små stunder av den där känslan av förundran är fin att få som en fladdrande sommarfjäril i magen.

Något som får den känslan att infinna sig är denna underbart goda saffransdoftande bulle. Varje år i jultid bakade min mamma Lena denna och nu gör även jag det. Doften väcker starka minnen.

SAFFRANSBULLE I GJUTJÄRN

Ingredienser:
5 dl mjölk
125 g smör
2 ägg
1 tsk kardemumma
50 g jäst
1 g saffran
1½ dl socker
Vetemjöl till en lagom fast deg.

Gör så här
Smält smöret och ljumma mjölken.
Rör ner jästen, kardemumman sockret och äggen.
Stöt saffran tillsammans med ett par sockerbitar i en mortel och häll det i degen. Rör om!
Nu tillsätter du vetemjöl till en rar trevlig deg som får jäsa en timme.

Under jästiden blandar du fyllningen till bullen.

Fyllning:

2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 dl fint hackad eller mald mandel
250 gr smör

När jäsningen är färdig kavlar du ut degen och lägger på rikligt med fyllning. Därefter rullar du ihop degen till långa stänger och skär dessa i lagom stora bullbitar. Bullbitarna lägger du bredvid varandra i en cirkel i en gjutjärnsstekpanna och låter jäsa i 40 min.

Pensla bullen med ägg och strö på massor av pärlsocker och grovt hackad sötmandel. Sätt in bullen i en kall ugn och ställ ugnen på 225 grader i 25 minuter. Sänk därefter temperaturen till 150 grader under cirka 10 minuter. Passa noga så bullen inte blir bränd och torr, den ska vara krämig så spara inte på den goda fyllningen!

ATT HITTA ANDETAGET OCH LUGNET

Som barn har jag firat jul på många olika platser men oftast i lilla Skärkdalen med vidsträckta fjäll och massor av snö.

Vad jag lärt mig av min barndom är att alla jular inte behöver se exakt likadana ut. Tradition kan man ta med sig till olika platser, det är värmen och omtanken mellan varandra som är det viktiga.

Vi firar ofta jul här i Småland med min mans släkt med klassiskt julbord. Till nyår längtar jag alltid till Strängnäs med sin vackra domkyrka, kullerstensgator och mamma Lena såklart!

Jag är trött på alla tomtar och röda kläder och vill ha vår och nya vindar. Att stå på terrassen med vinden i håret omgiven av familjen och se alla fyrverkerier är en riktigt fin start på ett nytt år.

Jag tror att det är viktigt att våga skapa sina egna traditioner vid advent och jul. Skala bort så många måsten som det går, våga tacka nej till sådant som stressar och lyssna inåt. Lägg upp fötterna med en vacker pläd över benen och drömma om våren. Jag övar mig på de varje dag, att hitta andetaget och lugnet.

 

Vill du se min senaste originalkonst, grafik och glas kan du kika in på Galleri Melefors julsalong som är öppen över hela julen i Linköping. Min bok ”Färg och frihet” kan du även beställa direkt hos Melefors, alla böcker är signerade med en hälsning från mig! Du kan även se hela utställningen online på www.melefors.com

Till våren 10-13 mars 2022 kommer jag återigen ställa ut min konst på Antik och konstmässan i Stockholm. I maj blir det utställning på Galleri Persona i Kalmar. Mycket roligt att se fram emot nästa år!

Må väl nu och njut av er jul!