Att se kraften i det som växer är en enorm kick. Förra året hittade jag mitt i sommaren flera fröpåsar av sommarblom som jag helt glömt av att sätta. Tillslut spred jag ut dem på en lite tråkig plats i trädgården och tänkte att det blir vad det blir, kanske ingenting alls. MEN! En sådan lycka då allt växte upp! Ett böljande blomsterfält i alla färger, bin som surrade, stora glada humlor och fjärilar som seglade runt där på min lilla äng ända in på höstkanten. Den förut så tråkiga ytan förlängde sommaren med sin färgprakt och doft. Fortfarande i början av november, då den första frosten kom, kunde jag plocka in vackra färgstarka buketter till inspiration.

 

DRÖMMAR OM ODLING OCH LIVSNJUTNING

Tidigt strax efter jul börjar jag drömma om vad jag ska beställa för frön. Att sitta och titta på det gör att mörkret försvinner fortare och drömmen om en ny vår kommer lite närmare, då snön fortfarande ligger utanför huset. När kataloger börjar droppa in i brevlådan sitter jag hela kvällarna och kryssar för vad jag ska sätta till våren.

Att plantera olika sorters blommor och grönsaker tidigt eller sätta mera sent på säsongen är väldigt härligt. Då känns det som om allting varar lite längre. Sallad och framförallt rucola, som jag älskar, satte vi förra året i olika omgångar i växthuset. Den kan man även ha inne i små krukor. Även det är härligt att kunna äta långt in på hösten.

Under våren förra våren var det dock som om både jag och min sambo Jonas var lite förlamade av coronan som slog ner som en bomb. Jag tror att det var så för de flesta människor. Inte ens odlandet som vi båda älskar kom vi igång med riktigt i tid.

Potatisen som är vår bas av ätbara grödor fick vi dock ned! Även sparrisen gladde oss med sin goda smak och ljuvliga färg, med lite smör och grovsalt på under de tidiga sommarkvällarna och sedan på hösten i goda soppor. Den gröna sparrisen återkommer varje år och sköter sig själv när man väl fått igång den. Det tar några år att få den första skörden, men sen behöver man inte köpa sparris på många år.

 

 

VÄXTLIGHET GER GLÄDJE

I år finns det en annan känsla i kroppen. Vi har lärt oss leva med nyheterna och oron på ett annat vis i år. Och vet också att utan positiv energi så kommer vi inte långt. Odlandet ger positiv energi och glädjen att plantera något och se det växa och slå ut är magi.

Vi har nu en stor trädgård. Men att sätta några frön i jorden vare sig det är tomater, sallad eller vackra blommor kan man göra på balkongen eller inne på sin fönsterkarm i en kruka. Jag tror ibland att många tänker, ”Nej det blir för komplicerat, det tar tid och är för svårt.” Men ofta kan vi mer än vi tror och det stora jobbet gör ju faktiskt det där lilla fröet, som bara behöver ljus näring och vatten från dig. Sedan kommer ge så mycket glädje.

 

Fotograf Anna Nordström

 

KRASSE FÖR OTÅLIGA SJÄLAR

Redan i mars var vi igång i år och på påsklovet satte jag mina första frön. I växthuset satte jag flera krukor med buskkrasse och slingerkrasse i olika färger. En tålig och rolig växt att odla tycker jag. Perfekt för dig som tycker att det blir svårt och för stora projekt. Dock sprider de sig väldigt, så man får begränsa området om man vill ha andra blommor där med. Men för mig som är en otålig själ är det perfekt. Det blir vackert fort och med en ytterst liten insats! Lägg bara fröna i blöt natten innan och så ner i balkonglådor eller ute direkt i jorden utomhus, men först då frosten försvunnit.

Blommorna och bladen kan man ha i sallad och på hösten kan du lägga in de små frökapslarna så får du egen kapris. Jag är ingen perfekt odlare. Snarare är det Jonas som är den med riktigt gröna fingrar och som också är mera strukturerad och uthållig i sitt odlande. Jag är mera spontan och går mycket på känsla!

 

 

MELONER, FÄRG OCH LIVSNJUTNING

Jag har en god vän som har lyckats odla meloner här i Småland. Hon bor i den lilla byn med det vackra namnet Målarjord och har ett stort härligt växthus där de verkligen trivs. Varje år ser jag hennes bilder på dessa makalösa meloner. En frukt som andas livsnjutning. Nu då vi inte kan resa är längtan särskild stor efter solmogna tomater, färsk basilika och såklart melon. Så jag tänkte – jag måste pröva! Denna ljuvliga vackra frukt som finns i olika sorter. Fröerna till melonerna hittar du på impecta.se.

Cantaloupemelonen med sin söta goda smak, som vi ofta njuter av i Provence, är perfekt till soltorkad skinka eller chevreost. Vattenmelonen med sin ljuvliga rosa färg och knallgröna skal. En verklig inspiration för måleriet i sin färg och generösa form.

Doften och smaken andas sommar! Meloner har odlats i tusentals år och fynd av kärnor har hittats i Tutankhamons grav i Egypten. Så människor har njutit av denna vackra frukt länge.

Jag fick tips av Maria från Målarjord att sätta de små blivande plantorna mörkt och med värme underifrån i början. Så platsen blev i badrummet där golvvärme finns. Melonen är ju van vid betydligt varmare klimat än här i Småland, så jag tänkte när inget grönt syntes att de kanske inte ens börjar gro.

 

 

VÄNTAN EFTER GRÖDAN

Men plötsligt en dag… Sonen ropade från badrummet, MAMMA! Det är en liten grön grej här och där på flera ställen i jorden. Tänk om vi lyckas! Nu står vår lilla odling i köksfönstret och varje morgon kikar vi på den och ser hur det växer. Så fort den evinnerliga frosten ger med sig på nätterna ska vi plantera ut plantorna i växthuset.

Vi får väl se om jag i slutet av sommaren njuter av meloner eller om det mer blir ett prövoår för detta nya projekt. Odling har inga garantier och precis så är också livet. Vi kan skapa bra förutsättningar, men kontrollera och styra framtiden kan vi inte. Vi får vattna och ge ljus efter vår förmåga till både vårt liv och våra grödor.

 

Fotograf Anna Nordström

 

INSPIRATION TILL MITT MÅLANDE

Nu ska jag ut och njuta i trädgården efter en dag i ateljén med förberedelser för min kommande utställning på Galleri Melefors 7-22 maj. Odlandet ger mig även stor inspiration i mitt måleri och kanske kommer det dyka upp en och annan krasseväxt eller melon i mina målningar till hösten.

Må väl och vandra lugnt på din livsstig!