Ditt hjärtas lycka – olja på duk

Nu är vi inne i juli månad med högsommar och förväntningar på semester, soliga dagar och bad. Här i Småland renoveras det och förbereds för både filmpremiär i höst och flera tillfällen att se min konst ute i vårt vackra land!

Barndomens somrar och förväntningar

Ofta minns vi våra barndomssomrar som alltid soliga och härliga. Jag rensar just nu i min ateljé och blivande galleri och minnen ramlar ut från bokhyllorna. Dagböcker med foton från regniga långa somrar i skärgården, myggiga vandringar i fjällen och stormiga färder på medelhavet. Men också fotografier på stora glassar, bad, fräkniga kinder, och brunbrända ben.

I vår tid av perfektion är det viktigt att allt det där blir minnen, både regnet och myggen. Jag upplever att vi i vår tid lite oftare behöver minnas och omfamna även det operfekta. De gör de där magiska stunderna ännu härligare. Jag behöver också öva mig på att minnas utan telefonens hjälp, allt behöver inte fotas, vissa saker kan bara få finnas i hjärtats minne.

 


Här sitter jag på en strand en vårdag vid Medelhavet på 1980-talet

Stanna upp i stunder som känns i hjärtat

Min sommar är just nu är fylld av mycket arbete i ateljén och den kommande utbyggnaden. Men den fylls också med sena bad i solnedgång, dallrande högsommarvärme och ljusa kvällar på vår uteplats med goda vänner. Vad du en fyller din sommar med så glöm inte att stanna upp i stunderna som känns i hjärtat. Promenaden i skogen eller det där magiska morgondoppet har hänt just då – just nu.

Min kollektion av målningar som växer fram i byggdamm och skjutsningar av barn handlar just om det. De där ögonblicken vi bär med oss i våra liv för alltid. De där bilderna du ser då du sluter ögonen på kvällen och vill minnas allt det vackra. Allt det där som är så skört och starkt.

 


En målning i olja fick torka klart i vår rosenträdgård

Skaparlust – att ha eller inte ha inspiration

Denna period har det varit svårt för mig att komma i gång. Jag är också en mästare på att komma på svepskäl att INTE komma i gång. Jag ska nog bara…tvätta … kolla mobilen… ta en kopp kaffe till! Många frågar om jag bara målar när jag är inspirerad, men jag brukar svara som Birgit Nilsson svarade på om den frågan angående hennes sång – skulle jag bara sjunga då inspirationen finns så skulle jag bara sjunga på julafton 😉 Lite så är det för mig med!

Inspirationen kommer inte gratis. Den måste du ofta arbeta dig fram till, eller locka fram. Hitta nya infallsvinklar och bestämma sig för att nu denna timme eller eftermiddag får mobilen vila och penslarna arbeta. Kanske blir det ”bara” en stund då jag smetar färg på duken eller njuter av att titta i böcker. Huvudsaken är att komma igång!

Jag älskar att bläddra i gamla konstböcker, mer än att titta i flödet på nätet, då blir det lätt att jag blir mer blir stressad och börja jämföra mig med andra. Doften från en gammal bok – känslan av tjockt papper mot handen.

Sedan börjar jag skissa i kol och krita, försöker att inte ha för höga förväntningar på mig själv. Leka med färgen och formen. Gamla dagböcker kan också ge idéer. Just nu målar jag från foton från min barndom då filmen om mig ”Emilia ” väckt upp mycket tankar och minnen från det förflutna.

Så njut. Stanna upp. Andas. Det försöker jag intala mig själv och det är min gåva till dig denna vackra julimånad!

 


Klänningar i glas fungerar utmärkt som små vaser för sommardukningen!

 

Utställningar i sommar

Utställningar i höst

  • Trollhättan Galleri Gustafsson med Vernissage i konstnärens närvaro 13 september.
  • Ny kollektion släpps online på melefors.com i samband med premiären av filmen ”Emilia”. Kollektionen skapas med inspiration av filmen. Plats för premiären är Vattentorget Växjö. Köp din biljett på biljettkiosken.se
  • Växjö konstrunda – utställning i min nyöppnade konstlada i Tolg 4–6 oktober
  • Örebro Galleri Nord – Vernissage i konstnärens närvaro 16 november
  • Julsalong Galleri Melefors – december

Må nu väl och låt sommarens alla färger fylla din själ!

Glöm inte att anmäla dig till mitt nyhetsbrev. Där hittar du varje gång ett fint erbjudande!

 

Sommarhälsningar
Emilia Linderholm